METROHAN
Boğaziçi Köprüsü’nden başlayarak Üsküdar, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Tarihi Yarımada, Haliç ve Beyoğlu’nu izleyebileceğiniz en hakim noktalardan biri üzerine inşa edilmiştir Metro Han. Tünel Meydanı’na damgasını vuran ve Beyoğlu’nun en güzel yapıları arasında gösterilen Metro Han, bugünkü halini 1971 yılında almıştır.
Zemin katında, dünyanın ikinci metrosu olan Tünel bulunur. Londra’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel’in hikayesi, Fransız mühendis Eugene Henri Gavand’ın girişimiyle başlar. Gavand, dönemin ticaret ve bankacılık merkezi olan Galata ile sosyal hayatın kalbinin attığı Pera arasında sürekli mekik dokuyan insanları gözlemler ve Yüksek Kaldırım Yokuşu ile Galipdede Caddesi’ne alternatif bir yol düşünür. Bu iki merkezi birbirine bağlayacak asansör tipinde bir demiryolu projesi için Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han’ın huzuruna çıkar ve 10 Haziran 1869’da Tünel yapım imtiyazını alır.
İşletme süresi 42 yıl olarak belirlenen Tünel, “yap-işlet-devret” modeliyle inşa edilir. 30 Haziran 1871’de başlayan çalışmalar, 5 Aralık 1874’de tamamlanır. Tünel’de hayvan taşımalı deneme seferlerinin ardından “10 para” yolculuk ücreti karşılığında insan taşımacılığına geçilir. Tünel, 17 Ocak 1875’te görkemli bir törenle hizmete alınır.
1939 yılında millileştirilen Tünel, 3645 sayılı yasa ile kurulan İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Umum Müdürlüğü’ne devredilir. Yenilenerek elektrikli hale getirilen Tünel ile Metro Han, 1971 yılında hizmete açılır. Tünel’in bulunduğu zemin katla birlikte 6 kat olarak inşa edilen Metro Han, İETT’ye ait idari birimlere de ev sahipliği yapıyor.
Metro Han’ın bulunduğu Tünel Meydanı ve çevresinde, yüzyıllara meydan okuyan tarihi yapılar yer alıyor. Galata Mevlevihanesi bu yapıların başında geliyor. Eski adıyla Kulekapısı Mevlevihanesi olarak bilinen tarihi yapı, bugün Divan Edebiyatı Müzesi olarak hizmet veriyor. Bölgede dikkat çeken diğer yapılar arasında, 1857’de kurulan ve ilk modern belediye olarak kabul edilen Belediye 6. Dairesi’nin bulunduğu bina da bulunuyor.
Tarihi binada, bugün Beyoğlu Belediye Başkanlığı hizmet veriyor. Tünel Pasajı ile Beyoğlu Kaymakamlığı’nın hizmet verdiği tarihi binalar yine bölgenin önemli yapıları arasında yer alıyor. Tünel Meydanı, aynı zamanda İstiklal Caddesi’nin başlangıcı konumundadır. İstanbul’un en ünlü caddesinde gezintiye çıkanların uğrak noktasıdır. Zira başlangıç ya da bitiş noktası Tünel Meydanı olmayan bir İstiklal Caddesi gezintisi, hiç yapılmamış sayılır.